Google Page Experiece har stor betydning i søgemaskinen

Michael Bech

Michael Bech

okt 07
Tilbage til blog
Google Page Experience

Google har nu bekræftet, at den nye ”Google Page Experience” er fuldt udrullet på søgemaskinen.

Men hvad betyder det for virksomhedens hjemmeside?

Om du er virksomhedsejer, ansvarlig for marketing eller softwareudvikler, er det helt centralt at forstå hvilke tiltag du skal lave, for at få det optimale ud af den seneste Googe opdatering.

Det vil jeg give et svar på i dette blogindlæg.

Hvad er Google Page Experience?

Den seneste opdatering, som Google kalder Page Experience, omfatter en række signaler som måler brugerens oplevelse af en hjemmeside. Disse signaler rækker udover selve indholdets informationsværdi, og er allerede nu, en vigtig del af hvordan hjemmesider rangerer på Google.

Google Page Experience er en tilføjelse, til de hundredvis af signaler, som Google allerede bruger når en hjemmeside rangeres.

Den omfatter blandt andet fokus på brugeroplevelsen under interaktion på en hjemmeside. Det sætter derfor højere krav til den tekniske del af hjemmesiden, hvis du arbejder med søgemaskineoptimering.

Opdateringen kommer ifølge Google til at have en direkte konsekvens på hvordan hjemmesider rangerer.

Og det gælder allerede nu.

Google Page Experience omfatter blandt andet Core Web Vitals, som er helt centrale at implementere for sikre optimal søgemaskineoptimering på hjemmesiden.

Core Web Vitals er signaler om brugerens oplevelse

Web Core Vital (WCV) består af 3 signaler, som har til formål at evaluere brugeroplevelsen, når det handler om andet end selve indholdet (tekst, video, etc).

Ifølge Google er filosofien bag Core Web Vitals, at en hjemmesides succes er afhængig af dens evne til at optimere brugeroplevelsen.

Optimizing for quality of user experience is key to the long-term success of any site on the web.

Google

Signalerne i WCV vil udvikle sig over tid. Men ifølge Google vil fokus i starten være på tre aspekter af brugeroplevelsen:

  • Indlæsningstid for det største indholdselement
  • Forsinkelse i interaktion
  • Visuel stabilitet

Indlæsningstid for det største indholdselement

Googles navn: Largest Contentful Paint

Largest Contentful Paint (LCP) rapporterer indlæsningstiden for det største element - enten billede eller tekst. For at levere en god brugeroplevelse, skal indlæsningstiden være 2.5 sekunder eller derunder.

Arbejder du med kode, tages følgende HTML elementer i betragtning:

  • <img> elementer
  • <image> i et <svg> element
  • <video> elementer
  • Elementer med baggrundsbillede sat med url(...)
  • Block elementer som indeholder tekst
Largest Contentful Paint

Forsinkelse i interaktion

Googles navn: First Input Delay

Flydende og hurtig navigation er ifølge Google et vigtigt parameter at måle omkring brugervenlighed. First Input Delay (FID) måler hvor hurtigt en hjemmeside reagerer, efter en bruger klikker på et link eller en knap.

For den optimale brugeroplevelse skal den maksimale forsinkelse efter et klik være 100 milisekunder.

First Input Delay

Visuel stabilitet

Googles navn: Cumulative Layout Shift

Visuel stabilitet, som Google kalder Cumulative Layout Shift (CLS), måler om indholdet rykker sig helt uventet i forbindelse med, at en bruger scroller igennem siden. Det kan for eksempel betyde, at du kommer til at klikke på et link som ikke var meningen, eller noget som er værre.

Cumulative Layout Shift

Google har lavet et godt eksempel i denne video

En grund til at CLS signalet er vigtigt for Google er, at mange hjemmesider i dag integrerer ressourcer fra internettet. Eksempelvis Google Fonte, CSS/Javascript filer og API kald.

Ressourcer fra skyen indlæses ofte langt hurtigere under udviklingsfasen end i produktionsmiljøet. Blandt andet fordi ressourcerne bliver gemt (eller cached som det teknisk hedder) i det lokale udviklingsmiljø.

For den bedste brugeroplevelse skal en hjemmeside have en CLS score på 0.1 eller mindre.

Sådan måler du Core Web Vitals

Der findes flere stykker værktøj, som kan måle Core Web Vitals, og give dig svar på hvilke tiltag der skal sættes i gang, for at optimere hjemmesiden imod fremtidens søgemaskine.

Her kan du måle virksomhedens hjemmeside.

Og der er faktisk sandsynligt, at du allerede bruger nogle af dem.

Er du usikker på, præcis hvilke tiltag du skal gøre på hjemmesiden efter opdateringen, er du meget velkommen til at tage fat i os.